Tuesday, December 26, 2006

kalkoengehakt in de tajine

Ingredienten:

- 1 handje rozijnen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 handje dennenpitten
- 300g kalkoengehakt
- 2 kopjes groentenbouillon
- 1 pastinaak
- eetlepel ahorn siroop
- stuk of 4 champignons

Bereiding:

Laat de rozijnen eerst een paar uur weken in water.

Versnipper de ui en de knoflook en stoof in een pan tot het scherpe er af is. Laat het vuur goed heet en bruin de dennenpitten lichtjes aan. Haal dan alles van het vuur en laat het afkoelen.

Snij de pastinaak in dunne plakjes.

Maak de groentenbouillon.

Meng de ui/knoflook/pitten met de rozijnen en meng daarna alles door het gehakt. Zorg er voor dat
het gehakt nog net stevig genoeg is dat het niet uiteenvalt. Maak er een brok van.
Pak de bodem van de tajine en leg er de gehaktbrok in het midden in. Steek de plakjes pastinaak van boven in het gehakt. De kleine stukjes kun je daarna er overheen strooien, die blijven dan
tussen de grote stukken zitten. Giet de lepel ahorn siroop over de pastinaak. Giet de bouillon in de tajine; niet over het vlees, maar gewoon er naast. Eventueel nog wat peper en zout toevoegen naar smaak. Snijdt de champignons in stukjes en leg rond het vlees.

Zet de deksel van de tajine erop en zet op het vuur op de laagste stand (mijn tajine heeft een gietijzeren bodem en kan dus op het vuur, gebruik anders de oven, volgens de instrukties van je tajine). Een uur of 2 zachtjes laten koken.

Serveer met wat rauwkost. Geen granen of aardappelen!

Een mogelijk voorafje: een kiwi in stukjes gesneden met wat nectarine partjes; fruit hoort voor het eten, niet erna!

Hmmmm! Dit was heel lekker!

Update: ik was de champignons vergeten...
Post a Comment