Friday, October 17, 2008

spagetti pompoen

Een van mijn favoriete groenten is de pompoen. Niet in het minste omdat het een plant is die met mijn zeer extensieve teeltwijze toch meestal een deftige opbrengst geeft.

Dit jaar was een bijzonder goed pompoen jaar bij mij. Eindelijk ben ik er ook in geslaagd van spagetti pompoenen te kweken. Ik zou zelfs durven stellen dat de spagetti pompoenen mijn tuin veroverd hebben. Ze lagen overal tussen de rest van de groenten (onkruid?), en het leken wel drakeneieren :)

(click on the image to enlarge)


nikon d300 • tamron 17-50 f/2.8 • © 2008 Joost Yervante Damad
Het bereiden is simpel: gewoon een uurtje in de oven op 175 graden celcius. Wel wat gaatjes in de schil maken zodat de druk er af kan. Na ongeveer een uurtje testen of je makkelijk door de schil gaat met een vork en dan is ie gaar.
Gewoon in tweeen snijden, pitten eruit (achteraf roosteren!) en dan het vruchtvlees uitscheppen met een lepel. Het lijkt eerst nog op gewoon pompoen vruchtvlees, maar als je er dan wat op duwt valt het uiteen in spagetti-achtige slierten.
Smaak is redelijk neutraal en zeer lekker te combineren met bijvoorbeeld een tomatensaus op basis van overrijpe tomaatjes bij de buren uit de kas.

Samen met de courgettes was dit de revelatie in mijn groententuin van dit jaar! Die gaan zeker volgend jaar terugkomen, als het weer een beetje meezit.

No comments: